Ceasul de Rugăciune 29.04.2021

Hristos a Înviat,

Sfânta și Marea Joi; Sfinții 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon făcătorul de minuni. În seara asta urmează a cincea denie, momentul culminant al acestei săptămâni: răstignirea Domnului și scoaterea crucii în mijlocul bisericii. Este Denia din Sfânta și Marea zi de Vineri în care se prăznuiesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste faţă, palmele, insul­tele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroanele, suliţa, şi înainte de toate, crucea şi moartea, pe care Ie-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, e a fost răstignit împreună cu El. Să parcurgem împreună drumul Mântuitorului citind din Sfânta Evanghelia după Ioan capitolele 12 – 13 – 14, de la ungerea Lui în Betania până la spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, și făgăduința Duhului Sfânt.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=12

Vineri seara, începe ultima denie, a șasea: Denia din Sfânta și Marea zi de Sâmbătă în care se face amintire de îngroparea Domnului și toți participăm la slujba Prohodului, o alcătuire poetică minunată, care îi unește pe toți creștinii lângă Dumnezeu, așa cum cloșca își adună puii sub aripile sale. O seară care marchează orice suflet cinstit și însetat de harul lui Dumnezeu.

Sâmbătă, 01 Mai 2021, dimineață se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iarăși o liturghie cu cântări aparte, ceva rar în tot cultul nostru. O altă ocazie de a primi Trupul și Sângele Domnului.

Sâmbătă seara, la miezul nopții serbăm tot neamul creștinesc de pe întinsul pământului Învierea Dumnezeului nostru drag: Iisus Hristos – Mântuitorul lumii.

Pregătiți-vă sufletește pentru a vă împărtăși în noaptea de Înviere și apoi în toate zilele de Paști, căci doar așa vom simți bucuria cea adevărată a Paștelui.

Domnul Hristos în mijlocul nostru!