Ceasul de rugăciune 18.06.2020

Hristos a Înviat,

Astăzi Sfânta noastră biserică prăznuiește pe Sf. Mc. Leontie, Ipatie și Teodul; Sf. Cuv. Erasm.

Iată-ne cu voia Lui Dumnezeu la o nouă seară de rugăciune. Pentru că suntem în mijlocul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel și pentru că tot ei ne-au îndemnat zicând: „Rugați-vă neîncetat!”, vă propun ca în această seară și noi să zicem rugăciunea inimii 20 de minute, rugăciunea neîncetată a monahilor și a fiecărui creștin.

Să spunem rar, cu atenție și cu conștiința prezenței lui Dumnezeu în noi: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluește-mă pe mine păcătosul / păcătoasa.”

Iată ce ne îndeamnă Starețul Efrem Katakuniotul în legătură cu rugăciunea inimii:

„Să-ţi stabileşti o oră pe zi sau pe noapte în care să spui rugăciunea cuvânt cu cuvânt, pătrunzându-o cu mintea: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă! Doamne, Iisuse Hristoase, miluişte-mă! Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă!”. Aşa să spui rugăciunea. Iar cu timpul, în funcţie de curăţia ta, în funcţie de râvna ta, primul lucru pe care îl vei întâlni va fi bucuria. Bucuria îţi va da şi mai multă râvnă să spui de şi mai multe ori rugăciunea. Mai multa rugăciune îţi va aduce o şi mai mare bucurie. Înlăuntrul tău va străluci o altă bucurie pe care nu o cunoşteai până atunci; altă strălucire, altă frumuseţe, altă dulceaţă, altă fericire. Vei vedea întreaga natură îmbibată în frumuseţe, în dulceaţă. Vei vedea întreaga natură ca fiind creaţia Dumnezeului Celui Nevăzut, Celui de Necuprins cu mintea. Dar acestea nu reprezintă mai nimic. Sunt foarte mici. Sunt ca un fir de nisip de pe malul mării față de ce ne-a pregătit Domnul în Împărăția Sa.”

Domnul Hristos în mijlocul nostru!